lördag 14 april 2012

Spotifylista: Flanell, tvärflöjt och Converse

Med inspiration från Lost in the Trees fina skiva från detta år så kommer veckans spotifylista kretsa kring flanelldoftande indierock. Indierock är egentligen ett missvisande begrepp, vad det handlar om är musik gjorda av amerikanska grupper eller artister som iklär sig flanellskjortor, hämtade från den amerikanska countryrocken från sent 60-tal, ger sig ut i skogen, men inte med ett par rejäla boots på fötterna utan i ett par Converse eller ett par missanpassade sneakers. Och istället för att ta med sig yxan eller motorsågen så tar det med sig en tvärflöjt, ett dragspel eller stråkinstrument och med inspiration från den brittiska folkrocken så sätter de sig på en stubbe och sjunger vemodig stämsång tillsammans. Det är i alla fall min beskrivning av den musik som efter Fleet Foxes, Midlake och Band of Horses genombrott, för nästan ett halvt decenium sedan, växt så att det knakar och spricker i sömmarna.

De är säkert många som har åsikter om man verkligen kan placera in grupper som Grizzly Bear, Local Natives och Beach House i denna genre, men för mig så finns det en gemensam nämnare och det handlar främst om tonläget och influenserna. Artister som Sean Rowe, Andrew Bird och Bon Iver kvalificerar en plats på vilken lista som helst oavsett tema och är svåra att genreplacera, men även där finns det ett diffust släktskap med den folkrockinspirerade indievågen som nådde sin peak under inledningen av detta decenium. Några av grupperna, som exempelvis Grand Archives, Low Anthem och Stornoway, har kanske inte visat hitintills att de håller för ett helt album, men kan blixtra till och göra fantastiska låtar. Det räcker långt även det och därmed förtjänar dessa grupper en plats på listan.

Här kommer i vilket fall mina personliga val:

Broken Record: Flanell, tvärflöjt och Converse (apr 2012 v. 15)

Jag vill även passa på att rekommendera denna video med ett Phil Spector-inspirerat The Morning Benders som framför Excuses:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar