fredag 25 maj 2012

Skivtips: Gene Clark - Two Sides To Every Story (1977)

I samband med att jag skrev mitt inlägg här på bloggen om Father John Mistys nya album blev jag inspirerad till att plocka fram ett av de mer anonyma albumen ur rockhistorien. Upphovsmannen, Gene Clark, är dock ingen anonym artist, välkänd för de flesta som har intresserat sig för vemodig, amerikansk countryrock. Han slog igenom som medlem i The Byrds innan han hoppade av för diverse egna projekt, bland annat som den ena parten i den bluegrassdoftande duon Dillard & Clark. Under 1970-talets första hälft nådde Clarks sin kreativa topp i form av soloskivorna White Light och No Others, som har varit inspirationskälla till en rad efterföljande rockgrupper, inte minst R.E.M, och en mängd singer/songwriter-artister. Ett album som dock inte fått lika mycket uppmärksamhet är Two Sides To Every Story från 1977 som blev Clarks sista egentliga soloalbum på större bolag. Clark dog 1991, 46 år gammal, efter sviterna av ett hårt liv som skäggig rocktrubadur och allt vad det innefattar.

Two Sides To Every Story förlitar sig Clark inte i lika hög grad på sin egen låtskrivarförmåga, som på sina tidigare alster. Han lånar från musikhistorien och gör bland annat en fantastisk bluegrassversion av In The Pines, som även är känd som Where Did You Sleep Last Night, vilken även Nirvana återupplivade på sitt unplugged-album från 1994. Men hans egna låtar håller även på detta album hög nivå, inte minst den swamp-rockiga Kansas City Southern. Det som främst gör skivan värd att lyssna på är Clarks röst, som frambringar både vemod och en brustenhet som inte minst synliggörs i balladerna Give My Love To Marie och Sister Moon, där även Emmylou Harris bidrar med sin ljuva stämma. Hear The Wind är en även den en vemodig och vacker låt, som kännetecknar Clarks låtskrivande och bekräftar att han befann sig på samma höga nivå, både vad gäller låtskrivande och framförande, som artister likt Gram Parsons, Townes Van Zandt och Neil Young. Albumet är något ojämnare än sina föregångare, men topparna är minst lika höga och därför förtjänar detta album en mer framskjuten plats i rockhistorien.

Till skillnad från Clarks tidigare album är detta svårare att få tag på. Det finns inte på Spotify och ska du hitta det på CD får du nog främst förlita dig till import. På vinyl går det att hitta i någon skivbörs därute även om det inte är något lättfångat byte. Om ni inte har lyssnat på Gene Clark sedan tidigare kan ni dock börja med tidigare nämnda White Light och No Others, som ni hittar på Spotify och de finns dessutom återutgivna på vinyl. Förhoppningsvis tar något skivbolag sitt förnuft till fånga och återutger även Two Sides To Every Story på vinyl snart. Den behövs därute.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar