lördag 17 augusti 2013

Sammi Smith

En för mig nyfunnen bekantskap inom countrymusikens vida ramar är Sammi Smith som främst var verksam under 70- och 80-talet. Hon förknippas emellanåt med "outlaw"- falangen som leddes av artister likt Willie Nelson och Waylon Jennings. Främst den senare av dessa två honkytonk-herrar spelade en betydande roll vid inledningen av hennes karriär även om hennes verkliga genombrott kom först när hon gjorde en välljudande cover på Kris Kristoffersons Help Me Make It Through The Night. Hennes karriär nådde dock aldrig samma kommersiella höjder likt närbesläktade och samtida artister som Dolly Parton, Emmylou Harris, Tanya Tucker eller Linda Ronstadt. Orsak till detta vet jag faktiskt inte, men ju mer jag lyssnar på hennes musik så tycker jag hon förtjänade ett bättre öde. Smith är bortgången sedan ett knappt decennium sedan, hon dog 2005 vid 62 års ålder, men som tur är så går det fortfarande att ta del av hennes fantastiska röst på de inspelningar som i nuläget finns tillgängliga.

En orsak till att hon hamnat lite i skymundan av ovan nämnda kan vara att hon är en svårplacerad artist och rör sig musikaliskt i ett bredare spektra där country, pop och soul vävs samman. Och kanske är det därför hon aldrig blev hemmastadd i något läger vilket kan ha bromsat hennes kommersiella framgångar. Hennes hesa och sensuella röst påminner stundtals om artister som Dusty Springfield och ibland även Monika Zetterlund. Hennes originalskivor är svåra att hitta och Spotifys katalog innefattar mestadels obskyra och slarvigt hopsatta samlingsskivor även om dessa alltid kan utgöra en början. Jag vill därför rekommendera er att gå in på wowhd.se och beställa CD-skivan The Best Of Sammi Smith utgiven av Varese Records. Den kostar i nuläget 89 kr och är väl värd varenda öre. Den innefattar 16 av hennes bästa inspelningar från 70-talet. Allt är inte fantastiskt, främst inte när vi närmar oss 80-talet, men låtar som He´s Everywhere, Then You Walk In, The Toast of '45 och City of New Orleans bör inte någon gå någon förbi. Vacker musik som håller samma höga och fina nivå som vilken låt som helst på Dusty In Memphis eller Emmylou Harris Elite Hotel. 

Outlaw-countryn har främst haft manliga företrädare och där utgör Sammi Smith ett undantag och kan därför ses som en tidig företrädare och banbrytare för den kvinnliga outlaw-boom som i år (2013), 40
år senare, fått uppmärksamhet tack vare unga och talangfulla artister som Lindi Ortega och Kacey Musgraves.

För er som vill lyssna in er på Sammi Smith så kan ni allt börja med denna spotifylista:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar