fredag 4 juli 2014

En röst i sommarnatten - Townes Van Zandt

Det är en gråmulen sommarkväll i början av juli och jag sitter hemma och njuter av Townes Van Zandt. Inget ovanligt scenario i min värld även om semesterlugnet skapar förutsättningar till sinnesro som gör en mer mottaglig för välljudande musik. Det är dessutom ett par dagars uppehåll i Fotbolls-VM vilket gör mig mindre splittrad mellan diverse underhållningskanaler och fokus hamnar då på mer väsentliga ting. Som musik.

Det album som i kväll får göra mig sällskap är den liveinspelning som Van Zandt gjorde sommaren 1973 och släpptes som ett dubbelalbum 1977; Live at The Old Quarter, Houston, Texas. Vid denna tidpunkt hade denna Texasförankrade och alltid lika vemodige honkytonk-trubadur uppnått sin kreativa topp och förfogade över en gedigen katalog av kvalitativa låtar att välja mellan. Ensam med sin gitarr framför han totalt 26 låtar, där han på alla utom 3 av dessa står som upphovsman. Visst saknar jag några låtar, som t ex St. John The Gambler, Our Mother the Mountain och Rake, men för övrigt är valet av låtar utsökt och detta utgör en fantastisk introduktion till en av de mest betydelsefulla låtskrivarna för den alternativa country- och singer/songwriter-musiken.

Atmosfären som förmedlas på skivan är det perfekta formatet att avnjuta Van Zandts musik på. Det är en sådan där spelning som jag önskade mer än så mycket annat att jag hade haft möjlighet att bevittna. En stillsam lokal med en koncentrerad liten skara åhörare där musiken och framförallt låtarna får ta en självklar plats i centrum. Visst låter det lite skevt och falskt emellanåt, främst när han går upp i de högre tonerna, men lite skavanker skapar enbart sympati i detta sammanhang och faller in i bilden av honom som artist. Mycket känsla och talang men sällan kliniskt rent. Dock är ljudupptagningen nästintill perfekt och låtar som Rex's Blues, If I Needed You, Pancho & Lefty, Kathleen och Tecumseh Valley blir nog aldrig bättre än vad de är här. Fat Possum återutgav skivan på fin vinyl 2009 och det är en varm rekommendation till inköp om ni inte redan äger denna guldklimp i rockhistorien. För den som vill ta en digital genväg kan ni hitta skivan på Spotify om ni klickar här.

För er som gillar detta och vill ha mer. Här är några andra, lite mer moderna, tips på album med artister som på ett eller annat sätt gått i Townes-fotspår. Enbart ett axplock men ändå:
Steve Earle Guitar Town (1986)
Gillian Welch Revival (1996)
Lucinda Williams Essence (2001)
Damien Jurado Where Shall you Take Me (2003)
Christian & Karla-Therese Kjellvander Santiago Alquimista Et Al - Live (2008)
Dylan Leblanc Paupers Field (2010)
Jason Isbell Southeastern (2013)
Richard Buckner Surrounded (2013)
Sturgill Simpson High Top Mountain (2013)
John Fullbright Songs (2014)

Good night, music lovers, wherever you are...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar